THE MAKENNA RESORT : DRUCKER ARCHITECTS

Description from Drucker Architects:

The challenge of this project was to transform a natural place in an architectural space, or build a territory in which the physical landmark is no longer a backdrop to become an active part of their own construction, identifying those key elements of the landscape to emerge through a system of relations that go beyond the visual area of the building.

The building fits the landscape, radicalizing their potential, thus creating a large belvedere. Expanding dramatically the feeling of horizontality, eliminating the visual field that which is not substantial to the essence of landscape. Floor and ceiling acquire a substantial value.

The structural system adopted responds well to the program and enforcement without waivers, without violence as well. A system strict and precise, but also open and flexible.

SLABS INTO THE SEA

Between the cities of Ilhéus and Itacaré, the landscape is dominated by the exuberant native Mata Atlântica (Atlantic Forest) and a sea of palm trees. The area is a forest reserve protected by entities such as Unesco and Ibama, and is a target of strict constructive restrictions. In order to make an intervention possible to accommodate the program of a resort, the buildings were distributed as follows: a club with a restaurant and leisure rooms, a spa, 16 bungalows and a service district. Instead of enslaving nature, the buildings dramatized the landscape even more, framing and revealing contours and unusual scenarios. The design of the clubhouse and the bungalows follows the principles of modernism – and it is in this architecture of concrete that the counterpoint to the nature appears. The resort’s clubhouse is a pavilion with overhangs creating terraces and interior-exterior transition spaces. Meanwhile, the bungalows have areas between 80 and 150 m2 and are oriented towards the sea. Also loose in the lots, they present the same concept of apparent concrete slabs, but with a touch of walls lined with northern sandstone, a typical rock in this region. To enable air flow they opted for front-back openings which may be controlled by wooden venetian blinds with moving flaps, thus reducing the internal temperature and dismissing the need for air conditioning. The project was approved by the Ilhéus town hall, by the APA (Environmental Preservation Association) and by Ibama. In addition to water treatment (the purity index of the returned water must be 98%), electricity is supplied by solar collecting systems.

Text by Simone Sayegh – Revista aU (aU Magazine Brazil)

VIA THE CONTEMPORIST

Advertisements
Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: